Vi er på ferie fra 1/5 til 21/5/ 2024. Du kan nemt bestille og varen sendes d. 21/5

Publicerad av National Library of Medicine NIH USA

Originallänk översatt till svenska.: 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8622869/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR18Vbps0EnLsnV55VQ4o_J4GGmHhuNAZJEj2wJkTYDgoNjFyLpAMydHk54_aem_AcnX_NmvXigSdF2ATjmJHyhAiNWBd12blCBHptu1aNIQ0suQJho7L0A-TSfQqeUn8hB6e-wAn9CbYPK7XcXr74Mc


Näringsämnen. nov 2021; 13(11): 3706.

Publicerad online 2021 21 oktober. doi:  10.3390/nu13113706

PMCID: PMC8622869

PMID: 34835962

Yerba Mate - En lång men aktuell historia
Anna Gawron-Gzella, Justyna Chanaj-Kaczmarek och Judyta Cielecka-Piontek*

Alessandra Bordoni, akademisk redaktör

Författarinformation Artikelanteckningar Upphovsrätt och licensinformation PMC Friskrivningsklausul

Gå till:

Abstrakt
Med det växande intresset för Yerba Mate i åtanke har en omfattande studie utarbetats som innehåller de viktigaste aspekterna och möjligheterna för dess användning. Verkets inledning innehåller Yerba Mates artegenskaper samt information om ursprung och odlingsplatser. Nästa del fokuserar på analysen av sammansättningen och pekar på purinalkaloider, polyfenoler, saponiner och mineraler som grupper av aktiva föreningar som ansvarar för Yerba Mates kliniska aktivitet. Genomgången av resultat från prekliniska och kliniska studier indikerar aktivitet i förhållande till den stimulerande effekten, viktreducerande genom stimulerande lipolys, hjärtskyddande, antidiabetiska och antiinflammatoriska effekter. Informationen om verkan av Yerba Mate kompletteras med egenskaperna hos dess potentiella toxicitet i termer av PAH-halt (särskilt benso[α]pyren) och beredning som en bestämningsfaktor för ökad irritation. De aktuella uppgifterna om effekterna av Yerba Mate och den breda säkerhetsmarginalen för dess användning placerar denna råvara som en värdefull komponent i funktionell mat. Den ökande frekvensen av konsumtion av Yerba Mate, beroende av dess tillgänglighet på grund av globaliseringen av marknaden och informationen om dess hälsofrämjande effekter, kommer att positionera Yerba Mates popularitet bland bredare befolkningsgrupper.

Nyckelord: Yerba Mate, aktiva substanser, biologisk aktivitet, funktionell mat, potentiell toxicitet

Gå till:

1. Introduktion
Ilex paraguariensis A.St.-Hil., av familjen Aquifoliaceae, är ett träd vars löv ( Mate folium ), efter att ha torkats och rostats, används för att tillaga det paraguayanska teet som kallas "Yerba Mate". Släktet Ilex omfattar cirka 450 arter som växer i de tropiska regionerna i Sydamerika och Asien. Ilex-träd finns uteslutande i Sydamerika: i norra Argentina, södra Brasilien, Uruguay och Paraguay, där de täcker ett område på cirka 540 000 km 2 [1, 2, 3, 4, 5]. Järnekbladet av I. paraguariensis har EMA-monografier och på senare tid en farmakopémonografi (i tillägg 9.4 till European Pharmacopoeia) [ 6 , 7 , 8 ].

I. paraguariensis är ett subtropiskt, tvåhusigt, vintergrönt träd som växer från 8 till 15 m. De hårda fleråriga bladen är 8 cm långa, olivgröna till färgen, mörkare i toppen. De är äggformade med en kilformad bas, krönad kant och trubbig spets. Paraguayansk järnek blommar från oktober till november. Den har små vita, silkeslena blommor (vanligtvis fyrbladiga) samlade i blomställningar i toppen av grenarna. Den bär frukt från mars till juni. Frukten är röda eller rödbruna bär 5-8 mm i diameter, innehållande 4-5 gula frön med hårt skal, som sprids av fåglar. Det finns ett kvarvarande embryo i många till synes mogna frön, så perioden från sådd till groning kan vara lång. Trädet kräver hög luftfuktighet under hela året, nederbörden får inte vara mindre än 1200 mm, medan det är mindre känsligt för temperaturfluktuationer och tål till och med -6 °C [ 1 , 9 , 10 ].

Orden "Yerba Mate" kommer från två språk (spanska och quechua), och betyder bokstavligen "örter från kalebassen" eftersom matebladen bryggdes i speciella behållare gjorda av torkad kalebasfrukt. De första som använde Yerba Mate i sin naturliga livsmiljö var Guarani-indianerna. På 1500-talet kom jesuiterna till detta område, som inte bara uppskattade fördelarna med drycken, utan snart (cirka 1670 år) började professionellt odla och handla med bladen från det paraguayanska järneket, därav blev drycken gjord av bladen. känt som paraguayanskt, missionärs- eller jesuitte. Efter upplösningen av orden 1775 förstördes de odlingar som drevs av munkarna och blev vilda. Den svåra konsten att odla denna växt återupptogs först i mitten av 1900-talet [1, 9, 11].

Produktionen av Yerba Mate-te i de tre huvudländerna (Argentina - den största producenten, Brasilien och Paraguay) uppskattas till cirka 1,4 miljoner ton per år, varav endast mindre än 5% exporteras, medan den stora majoriteten, som en nationell produkt, är avsedd för inhemsk konsumtion, t.ex. cirka 80 % i Brasilien [ 3 ].

Gå till:

2. Yerba Mate Processing
Odling och skörd av Yerba Mate görs på olika sätt beroende på region. Råvaran kommer från järnekträd som växer under naturliga förhållanden och från plantager eller träd som planterats i naturen. Tillverkningsprocessen av Yerba Mate-te följer flera steg, som, beroende på producenten och den önskade smaken på teet, skiljer sig åt i varaktighet, temperatur och typ av trä som används för att rosta och torka produkten.

Produktionsprocessen fo

r Yerba Mate te innehåller:

Skörd av råmaterial – färska (6-12 månader gamla) löv och stjälkar skördas, packas och transporteras till bearbetningsplatsen.

Rostning (blanchering) – kortvarig (10 s till 3 min) uppvärmning vid temperaturer upp till ca 500 °C för att inaktivera oxidativa enzymer (polyfenoloxidas), bromsa den naturliga nedbrytningen av växtmaterial och bevara sensoriska egenskaper. Traditionellt gjordes denna process genom direkt exponering för en öppen ved- eller propaneld i en roterande ugn (cylinder). Idag har de flesta ugnar ersatts av automatiska bandtorkar som blåser in varmluft i bladen.

Torkning — för att minska fukthalten i bladen till 4,5 % placeras råvaran i 8-24 timmar i torkkammare, med temperaturer upp till 100 °C och filtrerad eller ofiltrerad rök från den brinnande veden.

Åldring – torr produkt krossas och placeras i cement- eller cederträkammare i minst 12 månader för att utveckla sin specifika smak. Mognad ökar markant koncentrationen av vissa komponenter (metylxantiner och polyfenoler) och antioxidantaktiviteten hos Yerba Mate.

Siktning – separera kvistarna från bladen för att blanda om dem i specifika proportioner. Bladen står för innehållet av aktiva ämnen och smaken på drycken medan kvistarna fungerar som ett slags filter som hindrar damm från att komma in i Yerba Mates dricksrör och sänker priset på den färdiga produkten. Olika typer och märken av Yerba Mate har ett specifikt förhållande mellan löv och kvistar. Yerba Mate Despalada är teoretiskt sett utan kvistar (i verkligheten innehåller den upp till 10 % av dem), medan Yerba Mate Elaborada är en typ av torkat te som innehåller cirka 35 % kvistar.

Förpackning — produkten krossas före förpackning och kan smaksättas med naturliga fruktessenser, såsom pomelojuice eller andra citrusfrukter [1, 3, 10, 12, 13, 14].

Sättet som Yerba Mate konsumeras på är olika i varje sydamerikanskt land på grund av skillnaden i sedvänjor mellan de infödda sydamerikanerna och de europeiska kolonisatörerna i dessa länder. Traditionell Yerba Mate bryggs i behållare som kallas matero gjorda av kalbass, trä eller porslin. Det torra teet hälls i materon i en mängd av 1/4 eller lite mer av dess volym, hälls med vatten vid en temperatur av 65–80 °C till cirka 2/3 av kärlets volym och lämnas i 3 -5 min. Drycken tas genom ett rör som kallas bombilla. Det torra kan hällas över vattnet många gånger, till och med sex eller sju gånger, tills det tappar smaken. Traditionella produkter som konsumeras i Argentina, Uruguay och Brasilien framställda genom att hälla varmt vatten över bladen kallas "mate", "mate" cocido eller " chimarrao ". I Paraguay och sydvästra Brasilien är en populär dryck "tereré", tillagad genom att hälla kallt vatten över bladen och ofta serveras med citron eller annan citrusfrukt [1, 2, 3, 5, 15].

I länder där Yerba Mate förekommer i sitt naturliga tillstånd uppskattas den genomsnittliga konsumtionen av torkade löv till 12-23 g/dag (=1 L dryck). Den högsta konsumtionen per capita av Yerba Mate noteras i Uruguay med 8–10 kg/år, i Argentina cirka 6–5 kg/år och i södra Brasilien 3–5 kg/år [ 1 , 3 , 9 , 16 ] .

Förutom de traditionella Yerba Mate-dryckerna används koncentrerade extrakt inom läkemedels-, kosmetik- och livsmedelsindustrin. Det ökande intresset tillskrivs utvecklingen av hälsosammare livsmedel, särskilt de som är naturligt rika på bioaktiva fenolföreningar med en skyddande effekt mot utvecklingen av kroniska sjukdomar. Baserat på databasen Derwent Innovations Index har antalet patentansökningar för Yerba Mate-baserade produkter ökat stadigt sedan 2008 [ 17], inklusive kosttillskott för att sänka glukos- eller kolesterolnivåer, behandla metabolt syndrom och fetma och mot oxidativ stress och dess konsekvenser. Ett sådant patenterat preparat för att kontrollera viktminskning hos människor är "YGD" som innehåller 112 mg Yerba Mate, 95 mg Guarana (frön av Paullinia cupana ) och 36 mg Damiana (blad av Turnera diffusa var. aphrodisiaca ) [ 18 ]. Dessutom används mateblad för att producera kalla alkoholfria drycker, som ingredienser i energidrycker och produkter som främjar nedbrytningen av alkohol och acetaldehyd.

Intressant nog har en lovande roll för Yerba Mate bekräftats av nya studier på biologiskt nedbrytbara och funktionella livsmedelsförpackningar. Tillsatsen av Yerba Mate-extrakt till hydrolyserade stärkelsemembran, på grund av dess antioxidantaktivitet och färgförändring vid olika pH-värden, ökar avsevärt plasticeringen och påskyndar förpackningsnedbrytningen [19].

Gå till:

3. Kemiska föreningar
Yerba Mate innehåller flera kemiska föreningar inklusive näringsämnen: kolhydrater (80,71 %), proteiner (4,09 %) och fetter (0,90 %). Dessutom innehåller den många sekundära metaboliter, särskilt purinalkaloider (koffein, teobromin), polyfenoler (fenolsyror, flavonoider) och terpener (saponiner, karotenoider), samt mineraler och vitaminer [1, 2].

3.1. Purina alkaloider 

Yerba Mate är en rik källa till metylxantiner, särskilt koffein (1-2% av torrvikten), teobromin (0,3-0,9%) och spårmängder av teofyllin. Dessa föreningar finns främst i blad (3,15-3,5 mg/g) och i små koncentrationer i stjälkar. De är ansvariga för dryckens karakteristiska bittra smak och stimulerande effekt. Koffeinhalten i en kopp (cirka 150 ml) Yerba Mate-te är jämförbar med den i en kopp kaffe och är cirka 80 mg [ 1 , 11 , 20 ]. Mängden alkaloider i drycker är dock varierande och beror på vilken typ av råvaror som används och hur brygden tillagas. I en studie av teer från Uruguay, Argentina och Brasilien (tre från varje land) visades uruguayanska teer ha de högsta nivåerna av koffein och teobromin, följt av argentinska teer och brasilianare de lägsta. Koffeinhalten i Yerba Mate kan variera från 25 till 175 mg/g och teobromin från 6 till 28 mg/g torrvikt [3, 15, 21]. Mängden koffein som konsumerades i 100 ml av den kallbryggda drycken (terere) visade sig vara cirka 2,5 gånger högre än mängden av den varmvattenbryggda chimarradrycken. Jämfört med andra produkter var mängden koffein i 100 ml terere och chimarrao densamma som i 24 och 10 ml espressokaffe, 277 och 118 ml cola, 80 och 34 ml energidryck, eller 1,1 och 0,5 g av guaranapulver, medan mängden teobromin i dessa två drycker motsvarade 14,5 eller 6,2 g mjölkchoklad [22]. Ett liknande samband hittades i efterföljande studier, där koffeinkoncentrationen ökade med bryggtiden och nådde den högsta halten i drycker som hälldes över vatten vid 70 °C, bryggda i 45 minuter. Att brygga med kokande vatten var mycket ineffektivt, och oavsett tidpunkt hade drycken två gånger lägre koffeinkoncentration [16]. Purinalkaloidinnehåll beroende på procedurer som används för att förbereda infusioner presenteras i tabell 1.

bord 1
Purinalkaloider och polyfenoler i Yerba Mate-infusioner.


Beredning av Yerba Mate-infusioner Upprepad innehåll (mg/100ml infusion)

Purina alkaloider

Koffein teobromin
De Morais et al. [ 20 ] 50 mg grön eller 20 mg rostad Yerba Mate/1 ml kokande vatten, infunderad i 10 min. 1 15,74 4,81
10,99 2,70
respektive
Meinhart et al. [22] chimarrao: 85 g Yerba Mates (slät, traditionell, naturlig, mald) bryggd med 150 ml vatten vid 75 °C i 30 s. 1 13,7–26,4 2,8–6,4
2 6,5-19,0 ​​1,7-4,4
3 2,3-13,6 0,6-3,1
4 1,6-11,6 0,4-2,9
10 1,0-7,3 0,3-1,6
18 1,3-5,7 0,3-1,3
30 1,5-6,6 0,3-1,6
terere: 50 g Yerba Mate extraherad med 180 ml kallt vatten (11 °C) i 30 sek. 1 35,8 8,2
2 56,5 12,3
3 48,2 10,4
4 33,2 7,0
10 12,2 2,4
18 6,1 1,1
30 2,9 0,5
Kruszewski et al. [ 16 ] 3,5 g Yerba Mate bryggt med 100 ml vatten vid 70 °C för: 1
-
15 min 15,0
30 min 17.5
45 min 25,5
60 min 25.8
3,5 g Yerba Mate infunderad med 100 ml kokande vatten för: 1
-
15 min 11.8
30 minuter 12.3
45 min 13.1
60 min 15.8

Totalt innehåll av polyfenoler
Bastos et al. [ 25 ] 5 g grön eller rostad Yerba Mate extraherades kontinuerligt i 4 timmar i en Soxhlet-apparat med 100 ml vatten vid 97 °C 1 733 respektive 671 *
De Morais et al. [ 20 ] 50 mg grön eller 20 mg rostad Yerba Mate/1 ml kokande vatten, infunderad i 10 min. 1 551 respektive 174 **
Från Mejía et al. [ 21 ] 2,7 g traditionell Yerba Mates bryggd med 250 ml kokande vatten i 10 min. 1 130-260 *
Meinhart et al. [22] chimarrao: 85 g Yerba Mates (slät, traditionell, naturlig, mald) bryggd med 150 ml vatten vid 75 °C i 30 s
2 55,5-121,1
3 21,9-104,3
4 12,3-62,9
10 11,0-31,4
18 12.8–29.2
30 14,5-38,6 *
terere: 50 g Yerba Mate extraherad med 180 ml kallt vatten (11 °C) i 30 sek. 1 235,3
2 350,0
3 268,4
4 208,5
10 72,3
18 36,3
30 19,7 *
Colpo et al. [ 15 ] 85 g Yerba Mates (argentinska, brasilianska och uruguayanska märken) bryggt med 70 ml vatten vid 85 °C i 1 min. 1 408-1185
2 220-1451
5 97-1233
10 72-761
15 56-514 *
Öppna i ett separat fönster

* innehåll uttryckt som gallussyraekvivalent (mg GAE/100 ml infusion), ** innehåll uttryckt som klorogensyraekvivalent (mg CGA/100 ml infusion).

3.2. Polyfenoler
Bladen på Yerba Mate innehåller flera polyfenoliska föreningar, främst fenolsyror, av vilka klorogensyra är den dominerande, som oftast förekommer i form av tre isomera föreningar. I nyskördade råvaror varierar mängden klorogensyra mellan 46–81 μg/mg torrmassa i blad och 32–79 μg/mg i stjälkar [ 23 , 24 ]. I vattenhaltiga och alkoholhaltiga extrakt från grön och rostad Yerba Mate bekräftades närvaron av klorogensyra (kaffeoylkinsyra), koffeinsyra, kininsyra, dicaffeoylkinsyra och feruloylkinsyra. I rostad Yerba Mate (i motsats till grön) hittades dessutom förekomsten av caffeoylshikimic och dicaffeoylshikiminsyra (som tidigare fanns i torkade plommon) [ 23 , 25 ]. Den totala polyfenolhalten, uttryckt som klorogensyraekvivalent, varierade oftast från 40 till cirka 100 mg/g torrvikt eller, uttryckt som gallussyraekvivalent, från 90 till 176 mg/g torrvikt [ 3 , 21 , 23 , 26 , 27 ].

I omfattande 

studier, halten av totala polyfenoler bestämda i Yerba Mate från Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay erhållna från naturliga skogar eller plantager, torkade med varmluft eller vedrök, var 100–180 mg/g i form av klorogensyra, vilket betyder att en kopp te gjord av en tesked (5 g) Yerba Mate kan ge 0,5-0,9 g polyfenoler. Råvaror från soliga plantager i Paraguay visade sig vara de rikaste på polyfenolföreningar [ 1 ]. I studien av Colpo et al. var 15 på varandra följande bryggningar gjorda av nio Yerba Mate-teer (tre råvaror vardera från Uruguay, Argentina och Brasilien). Den högsta mängden polyfenoler hittades i den andra bryggningen, med drycker från uruguayanska teer innehållande ca. 3-5 gånger fler polyfenoler jämfört med de fattigaste brasilianska råvarorna. I 100 ml av de rikaste dryckerna från Uruguay, Argentina och Brasilien fanns det respektive 1451 mg, 967 mg och 599 mg polyfenoler pr. gallsyra [15]. Det andra extraktet visade sig också vara det rikaste på polyfenoler i analyser utförda på 30 på varandra följande bryggningar av fem brasilianska Yerba Mates. Dessutom noterades att mängden polyfenoler, såväl som metylxantiner, var högre i kalla beredda drycker än de som bryggdes med varmt vatten. Det åttonde vattenextraktet av " terre " hade fler polyfenoler än det tredje extraktet av " chimarrao " [ 22 ]. Innehållet av polyfenoler i infusioner framställda med olika procedurer presenteras i tabell 1.

I en studie av De Mejia et al., var halten av klorogensyra och dess isomerer (neo- och kryptoklorogensyra) bestämda i 13 traditionella Yerba Mates från Argentina och Paraguay 43,1, 58,7 respektive 36,1 μg/mg. Dessutom påträffades närvaron av 3,4-, 3,5- och 4,5-dikavolylkinsyra i proverna [21]. HPLC-metoden som utvecklats för att bestämma innehållet av polyfenoliska föreningar i olika märken av "chimarrao" och "terre"-teer (med olika blad- och staminnehåll) bekräftade också den högsta halten av klorogensyror i Yerba Mate. Med denna metod bestämdes innehållet av nio fenolsyror i de studerade dryckerna: koffein; klorogen; 3,4-, 3,5- och 4,5-dikavolylkinsyra; galliska; sprayvätska; p-cumaric; och ferulasyror. Maximalt klorogensyrainnehåll observerades när 2 g Yerba Mate hälldes med 300 ml 95 °C vatten och bryggdes i 16 minuter [ 28 , 29 ].

Följande flavonoidföreningar finns också i Yerba Mate: rutin, quercetin 3-rhamnosid och 3-glukosid, kaempferol 3-rhamnosid och 3-glukosid och luteolindiglykosid. Deras totala innehåll pr katekin är cirka 70 mg/g dm, medan mängden rutin enbart bestämd i 23 traditionella argentinska och en paraguayansk Yerba Mate var 15–35 μg/g extrakt [12, 21, 23, 27].

3.3. Saponiner
Saponinföreningarna som finns i matebladen tillhör bittra, mycket vattenlösliga triterpensaponiner, derivat av ursolsyra, som har fått namnet matesaponiner 1, 2, 3, 4 och 5 [ 1 , 6 ]. Deras totala innehåll är 7,0 mg/g i grönt och 6,60 mg/g i rostade löv [ 20 ]. Enligt andra studier är halten 11,7 mg/g, och den dominerande föreningen är mate saponin 1 (ursolsyra 3-O-glukos-arabino-28-glukosid, 5 mg/g) och mate saponin 2a och 2b (isomer ursolic sura 3-O-glukos-arabino-28-glukosider, cirka 3 mg/g vardera), medan matesaponinerna 3, 4 och 5 endast är närvarande i spårmängder. Det noterades också att de inte är lika lösliga i vatten som i organiska lösningsmedel, så deras nivåer i de infusioner som de ger en specifik smak till är inte lika höga som i råvaran [ 11 , 30 , 31 ].

Guaiacin B och nudicaucin C, som är analoger till mate-saponin 1 och 2, derivat av en annan aglykon, oleanolsyra, har också identifierats [ 6 , 12 , 32 ]. MALDI- och LDI-MS-metoden utvecklad av Petroselli et al. Genom att bedöma råmaterialets kvalitet kan man nu detektera kända saponiner i löv av I. paraguariensis, såväl som nya som inte tidigare beskrivits som komponenter i kommersiella Yerba Mate. Metoden kan också avslöja förekomsten av föroreningar och/eller livsmedelstillsatser, såsom cyklodextriner α och β [ 33 ].

3.4. Mineraler
De primära makronäringsämnena i argentinska Yerba Mate-blad är K, Ca, Mg och P i mängder av 11,35, 7,69, 6,99 respektive 1,37 mg/g, medan mangan och järn är de vanligaste bland spårämnena (0,68 och järn). 0,12 mg/g), medan aluminium och kisel (0,64 och 0,33 mg/g) bland ultraspårämnena [3, 34, 35, 36]. I en studie av 54 teer från Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay bestämdes motsvarande (oavsett ursprungsland) innehåll av Ti, Ni, As, Mo, U, Li och Be, medan mängderna K, Cr , Ca , Mg, Co, Al, Fe, Rb, Mn, P, Sr, La, Cu, Ce, Ba, Pb och Zn i de olika Yerba Mate-teerna varierade beroende på odlingsförhållandena för råvaran, jordmånen, vädret och bearbetningen praxis. I denna studie, genomsnittliga koncentrationer av de toxiska elementen, dvs. kadmium, arsenik och bly, även fastställda under de högsta tillåtna halterna, utom ett brasilianskt te där Cd-halten (0,491 μg/g) översteg den acceptabla standarden med nästan 20 %. Inga giftiga element, såsom Sb, Se, Ag och Bi, hittades i något av de testade teerna [35]. Metoden utvecklad av Marcelo et al. baserat på bestämningen av innehållet av 24 essentiella mineraler som kemotaxonomiska komponenter i Yerba Mate är användbar för identifiering av ursprungslandet och kvalitetskontroll av Yerba Mate, och tillåter även upptäckt av förfalskning av råmaterialet på grund av tillsats av andra örter [ 37 ].

3.5. Andra kopplingar
Yerba Mate innehåller även vitaminer, huvudsakligen vattenlösliga i 100 g torkade löv; cirka. 22 mg C-vitamin; och 5,5, 1,8 och 0,7 mg vitamin B1, B2 respektive B6 bestämdes [ 3 ]. Enligt vissa författare innehåller råmaterialet även små mängder vitamin A och E [ 1 , 9 ].

Fettsyraanalys av Yerba Mate från Argentina, Brasilien och Paraguay visade betydande mängder linolsyra och α-linolensyra (250 respektive 600 ug/ml infusion). En signifikant högre mängd linolsyra observerades i drycker beredda med vatten vid rumstemperatur jämfört med infusioner med vatten vid 85 °C, medan det inte fanns någon sådan skillnad för α-linolensyra [ 38 ].

Andra studier har identifierat 23-30 komponenter av Yerba Mate eterisk olja. Det visade sig att processen för matrostning leder till betydande förändringar i sammansättningen av eteriska oljor. Mängderna av föreningar som är ansvariga för blomaromen reduceras avsevärt i denna process med limonen från 18,2 till 5,4% och linalool praktiskt taget oxiderad till linalooloxider. I sin tur ger rostning nya föreningar, som metylfurfural och furfural, som är ansvariga för dryckernas söta och rökiga smak och bruna färg. De viktigaste föreningarna som identifierades i den eteriska oljan av grön Yerba Mate var limonen (18,2 %), linalool (12,2 %) och geranylacetat (7,1 %), medan de från rostad matte var geranylacetat (11,4 %), limonen (5,4 %) . ) och β-(E)-jonon (4,8%) [26].

De viktigaste stegen i Yerba Mate-produktionsprocessen är rostning och sluttorkning, som sker direkt över lågan eller i röken från den brinnande veden. Under dessa processer bildas polycykliska aromatiska kolväten (PAH) som ett resultat av nedbrytning (pyrolys) av föreningar som finns i råvaran och det brända veden; dessa är mycket giftiga (cancerframkallande) föreningar vars innehåll i slutprodukten måste vara så lågt som möjligt. Den fastställda nivån av 16 PAH i proverna som tagits i olika stadier av Yerba Mate-produktionen, från tre olika platser i södra Brasilien, var 0,4-9,0 mg/kg, d.v.s. högst under torkning. De mindre toxiska föreningarna med 2-4 ringar (inklusive fenantren, antracen, pyren och fluoranten) dominerade i alla prover, medan de mer toxiska PAH:erna med 5-6 ringar fanns i låga koncentrationer. Det fastställda innehållet av benso[α]pyren, en av de giftigaste komponenterna i rök, i olika Yerba Mate-produkter varierar från 11,9–99,3 µg/kg [ 14 , 39 , 40 ].

Gå till:

4. Farmakologisk aktivitet
Bladen av Yerba Mate har använts i århundraden för att förbereda vanliga drycker för konsumtion, och det var först i slutet av 1900-talet som vetenskaplig forskning började testa dess kemiska sammansättning och effekter på människokroppen. Nuförtiden har det till och med föreslagits att paraguayanskt te är ett bättre alternativ till kaffe, och intresset för dess konsumtion handlar främst om dess stimulerande effekt på det centrala nervsystemet som induceras av konsumtionen av koffein.

Effekten av I. paraguariensis drycker på människokroppen beror också på närvaron av polyfenoler med antioxidantegenskaper och saponiner, vilket bekräftats av många in vitro, in vivo och till och med kliniska studier. Yerba Mate, som en kraftfull antioxidant, sänker kolesterolet, förhindrar peroxidation och sänker lipider i blod och vävnader, så den kan användas för att minska fetma, högt blodtryck och diabetes. Den har också antiinflammatorisk och antibakteriell aktivitet, och förebygger även vissa typer av cancer. På grund av dess termogena egenskaper har konsumtionen av Yerba Mate också blivit mycket populär bland idrottare [ 1 , 9 ].

4.1. Stimulerande effekt
Yerba Mates stimulerande egenskaper har länge varit kända för ursprungsbefolkningen i Sydamerika, som regelbundet konsumerar denna dryck. Yerba Mate innehåller vattenlösligt koffein, som stimulerar hjärnbarken, så när det används som tonic lindrar det mental och fysisk trötthet, förbättrar minne och koncentration, förbättrar reaktionstid och vakenhet samt lindrar de negativa effekterna av stress. Förutom att stimulera CNS stimulerar koffein hjärtat och musklerna och påskyndar ämnesomsättningen och syreupptagningen i kroppens vävnader, så det har en betydande effekt på olika metaboliska funktioner, såsom mättnad, termogenes och fettoxidation. Å andra sidan, kortsiktiga biverkningar från att konsumera för stora mängder koffein (0,5-1,5

g) känd för att innefatta gastrointestinala störningar och är också känd för att öka hjärtfrekvensen och oregelbundenheter, blodtryck, diures, psykomotorisk agitation, ångest och sömnlöshet. Den dödliga dosen koffein för en vuxen är 10-12 g. Mängden koffein som finns i en kopp Yerba Mate liknar mängden i en kopp kaffe (cirka 80 mg), men den typiska metoden för att konsumera denna dryck med. upprepad hällning av extra vatten i "mate" kan resultera i ett intag på mer än 260 mg koffein per portion. Regelbundna konsumenter av Yerba Mate erkänner att brygden ger energi samtidigt som den inte orsakar nervositet, vilket ibland händer efter att ha druckit kaffe [ 1 , 5 , 6 , 11 , 12 , 16 ].

4.2. Antioxidantkapacitet
Många in vitro- och in vivo-studier i djurmodeller samt kliniska prövningar visar att polyfenolrika yerba-extrakt, särskilt derivat av koffeoylkinsyra, har starka antioxidantegenskaper som minskar sannolikheten för sjukdomar orsakade av oxidativ stress [ 6 , 7 , 9 , 10 , 12 , 20, 23, 25, 41, 42].

Gröna och rostade Yerba Mate-extrakt visade in vitro hög antioxidantaktivitet jämförbar med syntetisk antioxidant (BHT). Dessutom indikerar den liknande aktiviteten hos båda extrakten att rostningssteget, även om det modifierar profilen för flyktiga och fenoliska föreningar i brygden, inte orsakar en förlust av antioxidantegenskaper [ 26 ]. Gröna och rostade Yerba Mate-extrakt (testade av DPPH, ORAC och FRAP) hade stark antioxidantaktivitet som var starkt korrelerad med innehåll av polyfenolföreningar som liknar analoga grönt teextrakt [ 15 , 23 , 25 , 43 ]. Däremot motsvarade jämförbara DPPH-värden för fria radikaler som bestämts för 13 prover av traditionellt bryggd Yerba Mate mot aktiviteten av gallussyra vid en koncentration av 20 mg/ml [ 21 ]. På liknande sätt bekräftar en annan studie där, förutom DPPH-radikalrening, även hög katalasaktivitet, antioxidantaktiviteten på grund av polyfenolinnehåll [ 2 ].

Antioxidantpotentialen hos Yerba Mate visades i en studie som involverade fjorton friska frivilliga som oralt konsumerade 3 × 750 mg spraytorkat råextrakt under en period av 60 dagar. Det skedde en ökning av antioxidantkapaciteten hos blodserum med cirka 16 % den 7:e och 30:e dagen av studien och en ökning av antioxidantbiomarkörer (GSH, SOD, CAT) med en åtföljande minskning av lipidperoxidationsbiomarkörer, d.v.s. lipidhydroperoxider och ämnen som reagerar med tiobarbitursyra [44].

4.3. Effekter på lipidmetabolism
En mycket stor mängd forskning, inklusive kliniska prövningar, har fokuserat på studiet av lipidperoxidation och mer specifikt oxidationen av LDL i plasma, som spelar en nyckelroll i bildandet av åderförkalkning.

Ex vivo-studier med lågdensitetslipoprotein LDL erhållet från humanplasma före och efter konsumtion av Yerba Mate har visat att på grund av närvaron av antioxidanter, som absorberas i blodomloppet efter konsumtion av drycken, sker en minskad oxidation av LDL, vilket leder till till en minskning av ackumuleringen av kolesterol i blodkärlens väggar [45]. Förebyggandet av ateroskleros har också bekräftats i in vitro-studier och med friska frivilliga. Nivåerna av paraoxonas-1 (PON-1), ett antioxidantenzym som bärs av HDL och som hämmar bildningen av aterosklerotiska plack genom att förhindra oxidation av LDL, kontrollerades. Det bevisades att extrakt av I. paraguariensis rika på polyfenoler, särskilt klorogensyra, förhindrade förlusten av PON-1-aktivitet. Både in vitro och hos försökspersoner som konsumerade Yerba Mate observerades en stark hämning av LDL-oxidation, vilket främst förklarades av en ökning av PON-1-aktiviteten med cirka 10 % jämfört med försökspersoner som drack kaffe med mjölk i stället för Yerba Mate [ 46 ]. Djurstudier har också bekräftat att I. paraguariensis lövextrakt hämmar utvecklingen av ateroskleros; hos både kaniner som fick en diet med högt kolesterol och råttor på en diet med hyperkolesterol, reducerades serumkolesterol- och triglyceridnivåerna hos dessa djur [47, 48]. Grön eller rostad Yerba Mate (både in vitro och i kliniska studier) ökar också signifikant det relativa uttrycket av paraoxonas-2 och mRNA i monocyter och makrofager, vilket kan förhindra cellulär oxidativ stress [ 49 ].

Förbättringen av serumlipidparametrar bekräftades också i en klinisk studie med 102 försökspersoner (baserat på baslinjevärden för serumlipider och lipoproteiner indelade i tre grupper: I-normolipidemi, II-med dyslipidemi förhöjd LDL och triglycerider, som inte fick behandling; och III - med hyperkolesterolemi behandlad med statiner). Efter 40 dagars konsumtion av 1 L/dag Yerba Mate i tre doser observerades en minskning av LDL-fraktionen hos alla försökspersoner (i grupp I och II med cirka 8,5 % och i grupp III med 13 %) och en ökning av HDL fraktion observerades i grupp II med 4,4 % och i grupp III med 6,2 %. Den troliga mekanismen för LDL- 

sänkning av Yerba Mate är blockad av kolesterolabsorption i tunntarmen och/eller hämning av kolesterolsyntes i levern, vilket kan tillskrivas närvaron av saponiner, polyfenoliska föreningar och koffein. Demonstrationen att att dricka Yerba Mate ger ytterligare sänkning av LDL-kolesterol hos patienter med hyperkolesterolemi som var på stabil statinbehandling tyder på att drycken inte bara minskar risken för hjärt-kärlsjukdom utan även kan användas i anti-aterosklerotisk behandling [20]. I en annan studie som involverade 15 friska kvinnliga studenter från San Paolo som konsumerade en drink med 5 g Yerba Mate en gång om dagen i 15 dagar, kontrollerades plasmakänsligheten för oxidation och återuttryck av antioxidantenzymer. Under experimentet observerades starkt minskad lipidperoxidation och signifikant ökade plasmaantioxidantnivåer och högre uttryck av antioxidantenzymgener (SOD, CAT och GPx), särskilt efter långvarig konsumtion av drycken. Det har observerats att regelbunden konsumtion av Yerba Mate kan öka antioxidantskyddet av plasma och blod hos patienter med ateroskleros genom att reglera mekanismer för att bekämpa oxidativ stress [41, 50].

Pereira et al. visade in vivo att Yerba Mate också modulerar perimenopausal oxidativ stress. Erytrocyter och leverceller isolerade från perimenopausala honråttor behandlade med Yerba Mate hade oförändrade östrogennivåer, men markant ökat genuttryck av antioxidantenzymerna SOD och GPx och minskat MDA, medan CAT-uttrycket endast var förhöjt i leverceller [51]. En preliminär fall-kontrollstudie av 95 postmenopausala kvinnor som konsumerade mer än 1 liter kompisinfusion per dag visade signifikant färre diagnoser av kranskärlssjukdom, dyslipidemi och högt blodtryck, såväl som lägre serumglukosnivåer [ 52 ]. Effekterna av Yerba Mate på benhälsan testades i ett program för förebyggande och behandling av osteoporos. Benhälsan hos 146 postmenopausala kvinnor som drack minst 1 L Yerba Mate-te dagligen i minst 4 år jämfördes med benhälsan hos samma antal kvinnor (samma ålder och tid efter klimakteriet) som inte drack Yerba Mate. Yerba Mate-drickarna hade 9,7 % högre bentäthet (BMD) i ländryggen och 6,2 % högre BMD i lårbenshalsen, vilket tyder på en skyddande effekt av kronisk Yerba Mate-konsumtion på bentätheten [ 53 ].

I en studie av Barg et al. effekterna av Yerba Mate på skador inducerade hos råttor exponerade för UV-strålning undersöktes [54]. Efter 7 dagars UV-exponering observerades DNA-skada i perifert blod och oxidativa störningar (ökad lipidperoxidation) i råtthud. Administrering av Yerba Mate för att dricka och som en gel på huden under UV-exponering förhindrade denna skada. Tidigare studier har också visat brist på genotoxicitet av Yerba Mate för lever-, njur- och blåsceller och en ökning av DNA-resistens i leverceller mot DNA-strängbrott orsakade av H2O2. Därför kan regelbunden konsumtion av Yerba Mate med antioxidanter och antigenotoxiska egenskaper skydda mot skador och underlätta DNA-reparation [ 9 , 42 , 54 ].

4.4. Kardioskyddande effekter
Konsumtion av Yerba Mate kan påverka hjärtfunktionen. Efter konsumtion av Yerba Mate-te absorberas antioxidantföreningar och uppträder i den cirkulerande plasman, där de utövar antioxidanteffekter [ 55 ]. Genom att hämma lipidperoxidation hos individer med förhöjda LDL-nivåer, bromsar dessa föreningar utvecklingen av ateroskleros och främjar vaskulär avslappning. Långtidskonsumtion av Yerba Mate-te oberoende av kostingrepp ökar plasmaantioxidantskyddet hos patienter med dyslipidemi [41, 48, 50, 55]. Den polyfenolrika Yerba Mate-drycken förhindrar förlusten av anti-aterosklerotisk funktion av HDL, och detta resulterar i en ökning av aktiviteten hos antioxidantenzymet med hjärtskyddande verkan, känt som paraoxonas-1 [ 46 ]. De hjärtskyddande effekterna av I. paraguariensis är förknippade med höga koncentrationer av polyfenoler som minskar reduktiv stress som är ansvarig för förhöjd lipidperoxidation och proteinkarbonyler och hämmar träningsinducerat hjärtskydd. Den reduktiva stress som Yerba Mate inducerar i hjärtvävnaden leder till induktion av hjärtskydd [56]. I en klinisk studie av 23 friska försökspersoner som konsumerade 500 ml kallt (~3 °C) eller varmt Yerba Mate-te (~55 °C), fann man att intag av en dryck vid låg temperatur inducerade en bättre kardioskyddande effekt på hjärt-kärl funktion , ökade inte hjärtarbetet och minskade till och med myokardiets syrebehov jämfört med samma försökspersoner som drack varm Yerba Mate [ 57 ].

4.5. Effekter av viktminskning
Metylxantiner är ansvariga för de termogena egenskaperna hos Yerba Mate, som genom att påskynda ämnesomsättningen ökar fettoxidationen och energiförbrukningen. Under olika sportövningar ökar fettomsättningen flera gånger; därför rekommenderas Yerba Mate-drycker för idrottare och fysiskt aktiva 

personer som vill gå ner i vikt [ 58 ]. Att kombinera Yerba Mate-intag med långvarig träning för "fettförlust" ökar fettsyraoxidationen och förbättrar mättnad och humör jämfört med enbart träning, vilket observerades i ett experiment som involverade 12 friska, aktiva kvinnor (30 minuters träning) som konsumerade 2 g Yerba Feed varje gång tid dag [ 59 ].

Vid behandling av fetma är det viktigt att minska upptaget och lagringen av lipider genom att bland annat hämma pankreaslipas. Resultaten av in vitro-studier visade en stark hämning av human- såväl som animalisk bukspottkörtellipasaktivitet genom Yerba Mate-infusioner, medan hämning av kroppsviktsökning och minskade serumtriglycerider och LDL-kolesterolnivåer samt lägre lipidhalt i levern observerades in vivo studie efter en 16-veckors behandling av överviktiga personer mus med Yerba Mate te. Resultaten av en annan in vivo-studie visade att antioxidanter som finns i Yerba Mate-te som administreras till möss skyddar omättade fettsyror som finns i levern från oxidation [ 9 , 60 ].

Effekten av Yerba Mate-extrakt på viktminskning bekräftades in vivo-studie på möss där fetma tidigare inducerats med en diet med hög fetthalt. I studien observerades att Yerba Mate har förmågan att minska preadipocytdifferentiering och lipidackumulering i adipocyter, vilket minskar tillväxttakten av fettvävnad, minskar viktökning och därmed eliminerar risken för fetma. Det minskar också serum- och leverkolesterol- och triglyceridnivåer samt blodsockernivåer. Det minskar också aptiten samtidigt som det ökar den basala ämnesomsättningen, vilket resulterar i snabbare fettförbränning [61, 62]. Yerba Mate hämmar triglyceridackumulering och modulerar uttrycket av gener som reglerar adipogenes, som förändras i det överviktiga tillståndet, vilket återställer deras normala uttrycksnivåer. Resultat erhållna in vitro och verifierade in vivo hos möss med fetma inducerad av en diet med hög fetthalt visade att Yerba Mate-extrakt nedreglerar uttrycket av CREB-1 och C/EBPα, samtidigt som det uppreglerar uttrycket av gener associerade med hämning av adipogenes, inklusive DLK1, GATA2, GATA3, KLF2, LRP5, PPARy2, SFRP1, TCF7L2, Wnt10b och Wnt3a [41 , 63 , 64 , 65 ].

En recension av Gambero och Ribeiro samlade flera publikationer som beskriver studier på människor eller djur om den potentiella användningen av Yerba Mate i kampen mot fetma. Redan den första citerade kliniska studien från 2001 visade att Yerba Mate avsevärt förlänger magtömningstiden, vilket påverkar mättnadskänslan och resulterar i en betydande viktminskning under de 45 dagar som experimentet pågår hos patienter med övervikt. De efterföljande tabellstudierna visar att användningen av Yerba Mate kan vara användbar i kampen mot fetma genom att förbättra lipidparametrar hos människor och djur [65]. Den synergistiska effekten av "YGD"-preparatet och den inulinbaserade lösliga fermenterbara fibern observerades också, bestående av att bromsa magtömningen och inducera en känsla av mättnad. Studien utfördes på normala eller lätt överviktiga kvinnor, som konsumerade preparaten 15 minuter före de två huvudmåltiderna varje dag (frukost och middag) [66]. Visceralt fett minskar också, särskilt i levern. Mindre gödning av inre organ gör att de fungerar bättre och minskar risken för metabola sjukdomar. Det reglerar leptinsignaleringen i hypotalamus och dess utsöndring i fettceller, vilket följaktligen minskar aptiten och stimulerar det sympatiska nervsystemet. Genom att normalisera antioxidantaktiviteten hos leverenzymer och bukspottkörtellipas, minskar Yerba Mate lipidperoxidation och absorption [65 ]. En studie av Zapata et al. bekräftade att administrering av Yerba Mate-extrakt eller koffein som härrör från det till råttor som utfodrats med en diet med hög fetthalt avsevärt minskar ackumuleringen av leverfettet (22 %) och dämpar kroppsviktsökningen (16 %) hos dessa djur [67]. Konsumtion av Yerba Mate vid låg temperatur (~3 °C) inducerar större stimulering av termogenes och fettoxidation jämfört med att dricka en varm dryck (~55 °C), medan hjärtfrekvensen inte ökar, vilket är särskilt viktigt för överviktiga individer med hypertoni och andra kardiovaskulära komplikationer [57]. I. paraguariensis spelar också en viktig roll vid behandling av fetma genom att verka på inflammation. Efter en 30-dagars Yerba Mate-behandling på vuxna råttor observerades hämning av överdriven aptit, fetma, visceral fetma och central leptinresistens med åtföljande förbättring av inflammatoriska markörer i hypotalamus och adipocyter [68].

I en klinisk studie som involverade 25 överviktiga försökspersoner (BMI < 35), efter 12 veckors Yerba Mate-tillskott (3150 mg/dag, varav klorogensyrahalten var 35 mg/g extrakt), signifikanta minskningar av kroppsfettmassa och kroppsfett procent observerades jämfört med placebogruppen, såväl som en liten minskning av fria fettsyror [62]. Klorogensyra, en av huvudkomponenterna i Yerba Mate, som hämmar adipogenesen genom att reducera uttrycket av gener som reglerar adipogenes i celler är ansvarigt för denna effekt [64]. En annan klinisk studie involverade 142 män och kvinnor med övervikt eller fetma, obehandlad dyslipidemi och ingen kranskärlssjukdom som fick 1 L/dag Yerba Mate, grönt te eller äppelte under 8 veckor. Yerba Mate-konsumtionsgruppen hade en signifikant ökning av PON-1-nivåer i serum (9,7 %), en ökning av HLD och en minskning av leptinnivåer i samband med en minskning av BMI, medan konsumtion av grönt te inte hade någon effekt på serumleptin eller PON. -1 nivåer [ 69 ].

4.6. Antidiabetiska egenskaper och skydd mot diabetiska komplikationer
Yerba Mate-drycker kan användas för att förebygga och behandla diabetes eftersom de kombinerar antioxidanter och antiglykeringseffekter mot bildandet av avancerade glykeringsslutprodukter (AGE) [42, 70]. I en in vivo-studie på möss bekräftades en minskning av blodsockret, beroende på mängden administrerat Yerba Mate-te, under en 4-veckors uppföljning [61]. En annan studie visade att extraktet av yerba mate (1,0 g/kg i 8 veckor) hämmade inflammatoriska markörer genom NF-KB-vägen. Det återställde också leverinsulinsignalering hos möss med fetma inducerad av en diet med hög fetthalt [71].

En patogen faktor vid mikrovaskulära komplikationer av diabetes, arterioskleros, skador på hudstödfibrer (kollagen och elastin) eller neurodegenerativa sjukdomar är bildandet och ackumuleringen av avancerade glykeringsslutprodukter (AGEs), d.v.s. bildandet av kopplingar mellan proteiner och reducerande sockerarter, t.ex. glukos, vilket leder till förändringar i proteinstruktur och försämring av dess biologiska funktion [72]. Hämning av AGE-bildning av vattenhaltiga extrakt av Yerba Mate (1:100 utspädning) in vitro var jämförbar med aktiviteten av standardkoncentrationer av det välkända antidiabetiska medlet aminoguanidin, som inte uppvisades av grönt te [70]. En sådan stark antiglykerande effekt av Yerba Mate beror främst på polyfenoler: klorogensyra och koffeinsyra, och i mindre utsträckning saponosidföreningar känd som oleanolsyra. Av denna anledning kan Yerba Mate vara ett naturligt växttillskott för diabetesbehandling eftersom det kombinerar antioxidant- och anti-AGE-aktiviteter [73 ]. Dessutom lindrar det det metabola syndromet avsevärt genom att öka insulinkänsligheten och reglera serumglukosnivåerna och modulera lipidmetabolismen [65, 74]. Efter en 60-dagars studie visade 11 frivilliga med typ 2-diabetes och 11 prediabetiker som konsumerade 1 L/dag Yerba Mate-te signifikanta ökningar av reducerat glutation och minskningar av serumlipidhydroperoxider, och minskningar av AGE upplevdes också bland diabetespatienter [75] . Enligt de citerade studierna dämpar Yerba Mate-tekonsumtion oxidativ stress hos patienter med typ 2-diabetes, vilket kan förhindra dess komplikationer.

Å andra sidan, i en randomiserad klinisk prövning lämnade 148 patienter oralt administrerade I. paraguariensis (1000 mg) 1 gånger dagligen i kombination med Morus alba (50 mg) och krompicolinat (100 μg). Efter en period på 3 månader observerades en förbättrad glykemisk status, särskilt med minskat fasteplasmaglukos, postprandialt glukos och glykerat hemoglobin, samt en positiv effekt på lipidprofilen på grund av sänkning av totalkolesterol, lågdensitetslipoproteinkolesterol och triglycerid [76].

4.7. Antiinflammatoriska och anticancereffekter
Djurinterventionsstudier har gett starka bevis för de antiinflammatoriska effekterna av Yerba Mate, som visar att intraperitoneal eller oral administrering av mateextrakt till möss exponerade för tobaksrök signifikant minskade akut lunginflammation [ 9 ]. Administrering av Yerba Mate till möss som kroniskt exponerades för tobaksrökstoxicitet reverserade lungskador (fibros, alveolär förstoring och blödning) och minskade oxidativ skada på vävnaden [77].

I en annan studie observerades Yerba Mate-extrakt administrerat till möss minska nivåerna av inflammatoriska markörer inklusive TNF-α, IL-6 och iNOS i lever och muskler genom att modulera NF-kB-vägen [71]. De mate-saponiner som finns i I. paraguariensis-löven är ansvariga för de antiinflammatoriska egenskaperna som härrör från moduleringen av NF-kB-vägen. In vitro-studier (ex vivo) har visat att ursolsyra, en komponent i partnersaponiner, kraftigt förhindrar inflammation, har en apoptotisk effekt och hämmar proliferationen av tjocktarmscancerceller (HT-29) [30 ]. Å andra sidan visade studier utförda i en djurmodell kemopreventiva effekter av både ren mate-saponinfraktion och Yerba Mate-te i kemiskt inducerad kolit hos råttor. Sådana effekter berodde på förmågan hos Yerba Mate och saponiner att hämma uttrycket av inflammatoriska markörer iNOS och COX-2 som regleras av NF-kB-signalering [31]. Ökade nivåer av den antiinflammatoriska cytokinen IL-10 och minskade nivåer av pro-inflammatoriska cytokiner (TNF-α och IL-1β) i fettvävnad observerades också hos en råtta studie efter en 30-dagars behandling med Yerba Mate [ 68 ].

De höga kalorierna och överskottet av mättade fettsyror som finns i en fettrik kost kan leda till inflammation. Det visade sig att administrering av Yerba Mate-extrakt till råttor vände de proinflammatoriska effekterna av dietinducerad fetma, och de antiinflammatoriska effekterna berodde på en minskning av IKK-enzymfosforylering och NF-kB p65-uttryck och en ökning av IκBα-protein nivåer och AdipoR1 och IRS-2 uttryck. Dessutom noterades en ökning av förhållandet IL-10/TNFα i retroperitoneal fettvävnad, lever och muskler, vilket också visar de antiinflammatoriska effekterna av Yerba Mate. Denna studie tyder på att behandling av dietinducerad fetma med Yerba Mate-extrakt minskar både centrala och perifera inflammatoriska processer [78].

Studien av Correa et al., där råttor med artrit fick 400 och 800 mg/kg I. paraguariensis extrakt under 3 veckor, visar att behandlingen som användes minskade nivån av fria radikaler såväl som den oxidativa skadan på proteiner och lipider i levern och hjärnan; ökad plasmaantioxidantkapacitet, glutationnivåer och förhållandet mellan reducerat till oxiderat glutation i både lever och hjärna; samt vände den modifierade aktiviteten av xantinoxidas, superoxiddismutas och katalas. De gynnsamma effekterna av den använda behandlingen bör förklaras av de antiinflammatoriska och antioxidanta effekterna av Yerba Mate-komponenter (t.ex. derivat av klorogensyra). Därav slutsatsen att daglig konsumtion av traditionella Yerba Mate-drycker kan vara effektivt för att lindra symtomen på inflammatoriska sjukdomar, särskilt hos äldre människor [79 ].

Ytterligare studier bekräftar att den antiinflammatoriska aktiviteten hos I. paraguariensis bestäms av närvaron av fenoliska föreningar, särskilt rutin och fenolsyror. Ett polyfenolrikt extrakt av Yerba Mate (176,1 mg GAE/g) visade in vitro anti-canceraktivitet liknande ren gallussyra (20 mg/ml). Detta extrakt fungerade som en tillväxthämmare av humana kolorektala adenokarcinomceller (HT-29 och CaCo-2) [ 21 ]. Antiinflammatoriska effekter, induktion av apoptos och hämning av cancercellsproliferation är allmänt erkända som potentiella mekanismer för effektiv behandling av kolorektal cancer; därför är inkluderandet av Yerba Mate-te i kostbehandling och förebyggande av kolorektal cancer berättigad, särskilt på grund av de frekventa skadorna på mag-tarmslemhinnan och njurarna när andra kemopreventiva medel används [ 21 , 30 , 31 ]. Vid kolorektal cancer hos möss hämmade oral administrering av Yerba Mate-extrakt i en dos av 1,6 g/kg/dag signifikant angiogenes och cancertillväxt utan att påverka biologiska parametrar eller kroppsvikt. Studien visade att Yerba Mate-extrakt hämmar cancercellsproliferation och en mekanism för denna verkan är induktionen av apoptos [ 4 ].

4.8. Andra effekter
Vattenhaltiga extrakt av Yerba Mate har svampdödande effekter på grund av närvaron av koffeinsyraderivat, metylxantiner och rutin. De är också effektiva antibakteriella medel mot ett stort antal gramnegativa och grampositiva bakterier, inklusive Bacillus subtilis, Brevibacterium ammoniagenes, Propionibacterium acnes, Staphylococcus aureus, Streptococcus mutant, samt svampar Saccharomyces cerevisiae, Candiogenis C cerevisitas men, Candiogenis Cerephytonia, Trichophytova men. Det beror förmodligen på blandningen av många föreningar inklusive polyfenoler, metylxantiner och terpener (linalool, β-ionon, α-terpineol, geraniol, eugenol) som finns i I. paraguariensis-extrakt som orsakar den antimikrobiella aktiviteten [11]. Topisk applicering av I. paraguariensis-extrakt kan utgöra ett alternativ till syntetiska svampdödande läkemedel mot hudskador av den saprofytiska svampen Malassezia furfur [9]. Det bekräftades också att triterpenerna, dvs. ursolsyra och 4,3-O-[αD-glukopyranosyl-(1-2)-α-D-galaktopyranosyl]-oleanolsyra som finns i råmaterialet är giftiga för Trypanosoma brucei och T. cruzi som orsakar parasitsjukdomar hos människor och djur [ 1 ]. Studier på herpesviruscellinjer bekräftade hämningen av utvecklingen av HSV-1 och HSV-2 av fraktionen från I. paraguariensis rik på triterpenoidsaponiner, koffein- och klorogensyra och rutin. Den synergistiska antivirala aktiviteten hos dessa föreningar är märkbar genom att minska virusinfektiviteten, hämma virusintrång i celler och viruscell-till-cell-spridning och sänka HSV-1-proteinsyntesen [80].

Saponiner som finns i torrt hydroalkoholextrakt och vattenhaltiga infusioner (1:20) av I. paraguariensis testades för nefrotoxicitet, vilket inte bara orsakar skada utan har en skyddande effekt på njurstatus hos djur som fått en normal diet och en diet med högt kolesterol. [81].

Studier på möss visar att oral eller intraperitoneal administrering av ett vattenhaltigt extrakt av I. paraguariensis har smärtstillande och skyddande effekter på levern (sänker ALT-nivåerna kungsfisk) och är terapeutiskt säker [ 82 ].

Däremot har en studie av Bernardi et al. visade att Yerba Mate-extrakt förhindrade dopaminerg död genom att uppvisa en stark dosberoende neuroprotektiv effekt på primära mellanhjärnakulturer, vilket kan vara viktigt för att förhindra utvecklingen av Parkinsons sjukdom. Klorogensyra och teobromin som testades individuellt hade också neuroprotektiva effekter, men något svagare än Yerba Mate-extrakt som helhet, men starkare än kända neuroprotektiva föreningar, såsom koffein [83].

Gå till:

5. Yerba Mate som en funktionell livsmedelsingrediens
Den regelbundna konsumtionen av Yerba Mate-drycker kategoriseras som funktionellt matintag på grund av dess antioxidant, antiinflammatoriska, hjärtskyddande, dyslipidemiförebyggande och insulinresistensegenskaper. Ett antal artiklar har rapporterat resultat från prekliniska och kliniska studier, vilket tyder på att Yerba Mate-konsumtion kan vara en intressant matkälla för människor för att minimera vissa kardiovaskulära riskfaktorer [ 3 ].

Att kombinera fysisk aktivitet med funktionell mat ökar metaboliska och kardiovaskulära skyddande fördelar och ger en grund för att förebygga livsstilsrelaterad typ 2-diabetes. I en studie med olika grupper av män och kvinnor fann man positiva effekter på ämnesomsättning, mättnad och humör (fokus, energi och koncentration) vid olika träningsintensiteter och efter intag av 1-2 g Yerba Mate, samt ökad fettsyraoxidation och energiförbrukning från fettsyraoxidation med ca. 23 %. De kombinerade effekterna av träning och kompiskonsumtion på metaboliska, psykomotoriska och aptitkontrollresultat är avgörande för att utforma en optimerad livsstil för överviktiga individer och de med typ 2-diabetes [ 59 , 84 ].

Som en rik naturlig källa till bland annat klorogensyra kan Yerba Mate läggas till livsmedel för att öka deras näringsvärde. Gerke et al. fastställde de bästa extraktionsförhållandena för råmaterialet för att säkerställa maximalt utbyte och kvalitet på det vattenhaltiga extraktet (30 min, 80 °C, omröring 400 rpm). Dryckerna som erhålls under dessa förhållanden kännetecknas av höga koncentrationer av klorogensyra, koffein och teobromin på 591,81, 814,90 respektive 122,56 mg/L [85]. På liknande sätt har studien av Fenoglio et al. visade att spraytorkning av Yerba Mate-extrakt gav lägre fukthalt, såväl som den högsta polyfenolhalten (135,4 mg GAE/g extrakt) och oxidativ stabilitet jämfört med frystorkade prover. Det noterades att spraytorkat Yerba Mate-pulver kan användas i livsmedelsindustrin som en antioxidant livsmedelstillsats, till exempel, eftersom det ökade majonnäsens oxidativa stabilitet [ 86 ].

Gå till:

6. Potentiell toxicitet för Yerba Mate
Förutom de hälsofrämjande effekterna av Yerba Mate finns det också rapporter om dess toxicitet. I studier utförda i länder med en mycket högre än genomsnittlig konsumtion av Yerba Mate, har konsumtionen av denna dryck statistiskt sett associerats med en ökad incidens av cancer, främst i matstrupen, men även i munhålan, svalget och struphuvudet, och t.o.m. i lungorna, magen, tjocktarmen, ändtarmen, njurarna och urinblåsan. Det traditionella sättet att göra drycken är att hälla vatten över samma blad flera gånger och dricka alla de resulterande portionerna av drycken. Studier visar att just ett sådant intag ökar risken för sjukdomar på grund av konsumtion av giftiga polycykliska aromatiska kolväten (PAH), medan en enstaka kopp Yerba Mate gjord av en enda portion blad inte ger mer PAH än den vanliga kosten [ 9 , 14, 39, 55, 87, 88, 89].

Det har visat sig att PAH kan ackumuleras i Yerba Mate som ett resultat av mark- och atmosfärsföroreningar, såväl som som ett resultat av att de släpps ut i ugnen från bränd ved vid råvarurostning vid mycket höga temperaturer [ 39 ]. Flera studier har visat signifikanta skillnader i total PAH-halt från 194 ng/g till 9001 ng/g torkade Yerba Mate-blad. Å andra sidan anses koncentrationen av benso[α]pyren vara det viktigaste cancerframkallande ämnet hos människor i intervallet 0-603 ng/g torrsubstans (kända tillåtna nivåer av denna förening i livsmedel är 0,001-0,01 mg/kg färskvikt ), medan för vattenextrakt från Yerba Mate extraherades högst 10 % av denna förening [90]. Det olika innehållet av benso[α]pyren i Yerba Mate-infusioner kan bero på skillnader i PAH-halten i den torkade råvaran och i de procedurer som används för att förbereda infusioner, såsom förhållandet mellan torra blad och vatten, vattentemperatur och/ eller infusionslängd [91].

Det kan inte uteslutas att konsumtion av varma Yerba Mate-infusioner orsakar termisk skada på matstrupsslemhinnan eller acceleration av metabola reaktioner, inklusive bildandet av cancerframkallande ämnen, vilket ökar risken för matstrupscancer. Det finns rapporter från olika regioner i världen, inklusive Iran, om en ökad incidens av cancer i 

matstrupen med konsumtion av olika mycket varma drycker (kaffe, te) och mat [ 14 , 88 , 92 ]. En fallkontrollstudie av 131 försökspersoner med matstrupscancer och 381 friska försökspersoner som deklarerade att de tidigare hade konsumerat kalla, varma, varma eller mycket varma Yerba Mate-drycker genomfördes på ett sjukhus i Paraguay. I studiepopulationen observerades det att det var temperaturen på drycken som var en viktig riskfaktor för matstrupscancer, snarare än mängden eller varaktigheten av konsumtionen, medan att dricka den kalla drycken inte ökade denna risk. En kombinerad fall-kontrollstudie från Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay (1986-1992 och 1988-2005) som involverade 1400 fall av esofagus skivepitelcancer visar att förekomsten av denna cancer ökar inte bara med kumulativt intag utan också med ökningen av temperaturen på Yerba Mate-drycken som dricks [ 93 ]. De citerade slutsatserna kompletteras av en klinisk studie på flera platser som genomfördes i Uruguay mellan 1990 och 2004, som inkluderade 13 201 deltagare från de fyra största sjukhusen i Montevideo. Syftet var att undersöka sambandet mellan Yerba Mate-konsumtion och risken för 13 typer av cancer. Studien fann att att dricka varma Yerba Mate-drycker var starkt förknippat med cancer i matstrupen, lungorna och urinblåsan, och signifikant med cancer i livmoderhalsen, prostata och njure. Cancer i de övre luftvägarna (mun, svalg och struphuvud) var något associerade med Yerba Mate-konsumtion, medan ingen sådan effekt observerades för mag-, kolon-, rektal- och bröstcancer [94].

Resultaten av de citerade studierna stöder hypotesen att cancerogeniciteten hos Yerba Mate är relaterad till dess PAH-innehåll, särskilt i drycker som tillagas varma. Att ändra tillverkningsprocessen för Yerba Mate kan minska denna potentiella risk [ 95 ].

Gå till:

7. Sammanfattning
Ilex paraguariensis-löven, även känd som Yerba Mate, är den huvudsakliga råvaran som används för att göra traditionella sydamerikanska drycker – torkad och rostad Yerba Mate, som har konsumerats varm eller kall i århundraden.

Effekterna av Yerba Mate-infusioner och extrakt på människors hälsa är direkt relaterade till närvaron av viktiga kemiska föreningar, såsom polyfenoler, metylxantiner och saponiner. Vissa giftiga föreningar som frigörs från den brinnande veden vid högtemperaturrostning av råvaran är också kända för att begränsa konsumtionen av alltför stora mängder drycker, särskilt de som tillagas varma.

Studierna som citeras i detta dokument har gett information om de potentiella hälsofördelarna med Yerba Mate-konsumtion. Dessa inkluderar antioxidanter (in vitro och in vivo), hypokolesterolemi, viktminskning, hjärtskyddande, antidiabetiker (vid typ 2-diabetes), antiinflammatoriska och anticancereffekter. Att dricka Yerba Mate-drycker verkar vara motiverat, särskilt som en del av funktionella livsmedel för kroniska sjukdomar med störningar i lipidmetabolismen och har förhöjda blodsockernivåer, fetma och till och med inflammation.